Svi ljudi koji su, sa strane lokalne samouprave i sa strane Doma zdravlja, kontaktirali Gradsko pozorište i izneli ovu inicijativu, ispred svoj imena imaju \\\"dr\\\". Tačnije, lekari su. Nemam razloga da sumnjam u njihovu garanciju da \\\"zdravstveno kreativni centar\\\" nije i neće biti opasnost po one koji borave u Gradskom pozorištu. Smatrao sam upravo svojom građanskom dužnošću da, budući da sam te garancije dobio, izadjem njihovom zahtevu u susret.
Sve naredno pišem krajnje privatno. Kompletna situacija sa novim gripom je u znaku podeljenosti, dilema i polemika. Za početak kod samih zdravstvenih radnika. Lekari su vrlo podeljeni kada je u pitanju npr. vakcina - neki je preporučuju, a neki su eksplicitno protiv. Epidemija još uvek nije proglašena. Postoji procedura koja će se upražnjavati kada se to učini, dakle,verovatno možemo očekivati zabranu masovnih okupljanja, prestanak rada vrtića, raniji ili produženi školski raspust, zatvaranje ugostiteljskih objekata, itd itd... Dok se to ne učini, NN nosilac virusa H1N1 svojim virusnim rukama bira voće i povrće koje i ja kupujem na pijaci, istim rukama pazari u samoposluzi, megamarketu, možda svojim rukama na kasi očitava cene svega što sam pazario, otvara i zatvara vrata u opštini, sudu, pozorištu, uzima i vraća knjige u biblioteci, oblači i mazi svoje dete koje odvodi u vrtić... Možda će taj isti NN otići u \\\"zdravstveni kreativni centar\\\" ili u I MZ na pregled, pre i posle njega ući u obližnju pekaru, otvoriti i zatvoriti vrata, kupiti kiflu, u istoj pekari u koju ulaze mnoga deca, odrasli... I još par hiljada malih scenarija po kojima ću se već sutra zaraziti...a možda i neću. Nemam pojma. Š ta raditi kada jedan lekar kaže jedno, a drugi kaže - suprotno??? Opet nemam pojma. Ja moram doneti neke odluke, kada je u pitanju moja porodica. I svako od nas. I snositi eventualne posledice. Koliko svima nama u donošenju tih odluka zdravstveni radnici pomažu, ili odmažu, tema je za sebe.
Da se vratim na temu, mislim da nemam pravo da ne verujem ljudima sa kojima sam kontaktirao po ovom pitanju. Svi roditelji dece koja učestvuju u aktivnostima Gradskog pozorišta biće već u ponedeljak napismeno obavešteni o svemu ovome. Neki će pustiti svoju decu da i dalje normalno dolaze na probe. Neki neće. Svačija odluka biće prihvaćena bez komentara. Mi u Gradskom pozorištu nemamo puno izbora - dok nas ne \\\"zatvore\\\", radićemo normalno.