cveja napisao/la:Od ponedeljka, 9. novembra 2009. u Kreativnom centru Gradskog pozorišta (bivši Libero), lekari bečejskog Doma zdravlja u vremenu od 7,00 do 19,00 časova, primaće pacijente čiji je osnovni simptom - povišena temperatura. Prevedeno na srpski, sve one koji sumnjaju, ili za koje se sumnja da su oboleli od novog gripa.
Do ovoga je došlo dogovorom opštinskih vlasti, Doma zdravlja i Gradskog pozorišta, a na preporuku Ministarstva zdravlja.
Sve aktivnosti koje su se odvijale u Kreativnom centru, nastaviće se u drugim, adekvatnim prostorima Gradskog pozorišta - u velikoj sali, maloj sali, galeriji, itd... Napominjem da i medicinsko osoblje i građanstvo na raspolaganju imaju isključivo ulaz u Kreativni centar sa ulice. To znači da ne postoji mogućnost od eventualne zaraze zaposlenih u Gradskom pozorištu i svih onih koji tamo igraju, pevaju, glume itd..., jer je deo ustupljen Domu zdravlja fizički odvojen od ostatka zgrade. Dom zdravlja je preuzeo na sebe obavezu svih neophodnih svakodnevnih radnji po pitanju dezinfekcije prostora u kome će lekari i pacijenti boraviti.
Morao sam ovo da napomenem, da ne bi došlo do panike, pre svega medju roditeljima dece koja se bilo čime bave u Gradskom pozorištu.
Zahvaljujem na javnom obaveštenju Cvejo.
Pozdravljam ideju da se poštuje preporuka Ministarstva zdravlja i da se ljudi koji sumnjaju da su oboleli od novog gripa obrate lekarskim službama u odvojenom prostoru od uobičajenih pacijenata, koji su često hronični bolesnici ili stari ili ljudi koji imaju neki zdravstveni problem nezarazne prirode, koji u Dom Zdravlja dolaze po svoju mesečnu terapiju.
Međutim, moram da kažem, da mislim da su opštinske vlasti mogle malo bolje da razmotre eventualne moguće prostore, jer KC ne zadovoljava osnovne epidemiološko/higijenske uslove za sporovođenje preporuke Ministarstva zdravlja, sa čime će se verujem svako ko i malo poznaje problematiku epidemije, složiti.
Lekari sa kojima sam razgovarala su u neverici primili vest!?
Sam KC nema pod koji se može dezinfikovati. Svako ko je bio, zna da je 3/4 parket.
- KC nema toalet, tako da će medicinsko osoblje i ljudi sa visokom temperaturom koristiti toalet Pozorišta, koji koriste sva deca, posetioci Pozorišnog kluba. Galerije i vi zaposleni.
KC se ne može tretitari kao fizički odvojen prostor, jer ga od ostalog dela zgrade odvajaju vrata koja su stara više desetina godina i koja promaja može otvoriti, a pored kojih svakodnevno prolaze deca iz Đida na 2 cm i posetioci Galerije ili deca koja tada svoje aktivnosti obavljaju u istoj!?
Pored spoljašnjih vrata KC koja će biti otvorena za ljude koji imaju/ili misle da imaju simtome novog gripa, svakodnevno prolazi blizu 900 učenika ekonomske škole, mnogi đaci koji idu u Zdravko, a javni bunar je na 5 metara.
Mislim da se sve ovo treba uzeti u obzir prilikom određivanja prostora koji će koristiti Dom zdravlja.
Još nije kasno i stvari se mogu promeniti, ako postoji zdravog razuma i stručnih ljudi.
I Mesna zajednica je, po meni u ovom momentu, idealno rešenje.
Troje ili četvoro zaposlenih, valja izmestiti u neki drugi prostor. Pod je u pločicama koji se može normalno dezinfikovati, a sama zgrada je zaista fizički odvojena od ostalog dela. Poseduje sopstveni toalet koji takođe treba svakodnevno dezinfikovati.
Verujem da bi svako stručno lice pozdravilo ovakvu ideju.
Odvojenost da ne kažem karantin je mera koja donosi rezultat.
KC to svakako nije!
Moja građanska dužnost je bila da kažem, a vi uradite kako hoćete, samo ne zaboravite posledice.