boky81 napisao/la:a sad svi treba da budemo dobri hriscani,i da nemamo pravo na svoju slobodnu volju cak i u takvim sitnicama kada biramo koju cemo knjigu citati
Verovao ili ne ali hrišćanska crkva upravo TO i očekuje od tebe.Sve se svodi (malo karikiram ali to je suština) na to da se celoga života odričeš svega,da nemaš slobodnu volju i svoj način razmišljanja nego da se oslanjaš na neke unapred propisane dogme u Bibliji i Jevanđelima i da ceo život iščekuješ da zauzmeš svoje mesto pored Njega...
Jbga,to je možda moglo da prođe u srednjem veku,ali ne i u 21.u vremenu nauke i It tehnologija.
I zato,ja nisam dobar hrišćanin,jesam kršten kao hrišćanin ali svakako ne mogu dozvoliti sebi kao barem malo obrazovanoj osobi da mi bilo koja ideologija ili vera nalaže KAKO ću ja da razmišljam i da se ponašam...
I zato kažem,80% današnjih vernika i oni koji se tako deklarišu nisu vernici u pravom smislu reči nego samo deklarativno.
Izbiraju iz religije ono što im se dopada,učine jedno-dva dobra dela i sada smo dobri vernici...
E pa nismo,hrišćanstvo je nešto dublje,nešto što je nastalo pre 2000 godina,nešto što možda više ne može da odgovori zahtevima i načinu života savremenog čoveka.
Jer,kako jedan advokat,menadžer,broker,vojnik itd mogu biti dobri hrišćani kada im se posao sastoji od toga da svakodnevno krše 10 Božjih zapovesti?
Da ne pričam o drugim načelima...
Suočite se sa time da je u današnje vreme jako,jako teško biti istinski vernik,i ako se neko stvarno ponaša u skladu sa time,mi ostali ga u najmanju ruku gledamo čudno kao osobu koja nije baš svoja,kao čudaka,kao nekoga ko bi pre 2000 godina bio...prorok,ili apostol...
Ja Attilu ne poznajem dovoljno da bih mogao reći bilo šta o njemu,ako se zaista prosvetlio u toj meri kako tvrdi ja to mogu samo da poštujem,tada je zaista mnogo,mnogo bolji čovek od mene,i verujem od većine nas ovde.
Ja za sebe znam da ne mogu prihvatiti takav način života i takav način razmišljanja,previše sumnjam u sve i tražim neka svoja rešenja,ali to mi nikako ne smeta da čitam Attiline postove i da ga uvažim kao sagovornika.