Nova verzija operativnog sistema – puštena u opticaj u probnoj verziji, treba da otkloni propuste „viste“ i olakša rad, a program za prepoznavanje srpskog, hrvatskog, ruskog, rumunskog, češkog i katalonskog jezika – razvijen u Beogradu
Ako ne bude kašnjenja kao sa „vistomâ€, najnoviji „Microsoftov†operativni sistem „vindouz 7†u prodaji bi trebalo da se nađe krajem ove godine. Utisci o beta verziji su i više nego povoljnim a kako za „Politiku†objašnjavaju u „Microsoft softveru†DOO, „vindouz 7†u najkraćem donosi unapređene elemente korisničkog interfejsa, dodatne aplikacije, lakše upravljanje uređajima i povezivanjem, brži odziv i dužu autonomiju rada. Osim toga, tu je rad na „tač skrinu†– interaktivnom ekranu osetljivom na dodir – pri čemu je taj segment novog operativnog sistema razvijan i u našoj zemlji.
Kada je reč o unapređenim elementima korisničkog interfejsa, najveću promenu donosi taskbar, koji je povećan i sadrži kombinaciju prečica ka aktivnim i aplikacijama koje korisnik često pokreće. Sadržaj aktivnog prozora može se videti u umanjenom prikazu, koji se prikazuje kada se kursor miša postavi na taskbar. Prečica za „eksplorer†prikazuje i indikator progresa operacije, koju taj program trenutno obavlja – poput kopiranja podataka.
Svaki od elemenata smart menija i taskbara dobio je i takozvanu „džamplist“ mogućnost, koja u kontekstnom meniju (desni klik miša) prikazuje najčešće operacije ili spisak otvorenih fajlova u toj aplikaciji. Moguće je i prevođenje aktivnih prozora (jednim klikom) u transparentni oblik – u cilju prikazivanja sadržaja desktopa, koji uključuje i gedžet dodatke. Oni mogu biti na bilo kojoj poziciji na desktopu.
Uz finalnu verziju „vindouza 7†stizaće i Internet „eksplorer 8â€, koji donosi brojna unapređenja bezbednosti i lakše upotrebe. Recimo, tu su akcelerator dodaci koji u kontekstni meni dodaju prečice ka popularnim sajtovima za pretragu i navigaciju, poput „lajv srča†i „lajv mapaâ€. Svakodnevne aktivnosti na Internetu ubrzavaju veb-slajsis, i to tako što kroz sistem prečica na glavni prozor dovode sadržaje sajtova, poput vremenske prognoze, sportskih rezultata i slične sadržaje koji se često menjaju.
„Windows 7†neće imati besplatne aplikacije iz „vindouz lajv†familije, jer se one sada sa neta preuzimaju kroz paket „vindouz lajv esenšialsâ€, koji uključuje i „vindouz lajv mesindžerâ€, foto-galeriju, mejl, „vrajterâ€, „muvi mejkerâ€. Od aplikacija koje se dobijaju sa operativnim sistemom, u „Microsoftu†ističu unapređenja u programima „pejnt†i „vordpedâ€, sa komandama nalik „ofis ribonuâ€, koji je predstavljen uz „ofis 2007â€.
Sa unapređenim kontrol panelom stiže lakše upravljanje svim uređajima koji su povezani sa računarom. Novitet je i „divajs stejdžâ€œ, sa kojim je moguće direktno upravljanje uređajima. Osim toga, umrežavanje u kućnom okruženju olakšano je uvođenjem opcije „houm grup“, sa kojom je dodavanje računara i uređaja u kućnu mrežu svedeno na nekoliko jednostavnih klikova mišem. Š erovanje podataka na kućnom nivou pojednostavljeno je opcijom lajbraris, koja sortira srodne sadržaje, poput muzike, video-klipova.
Na novijim računarima poboljšan je odziv, pa tako operacije kao što su startovanje i gašenje kompjutera traju znatno kraće. Brža je i instalacija sistema, u kojoj je broj postupaka sveden na minimum.
Ušteda energije dodatno je unapređena prilagodljivim osvetljenjem ekrana, koje nakon kraće neaktivnosti umanjuje osvetljenje, što će posebno znati da cene korisnici prenosnih računara – štednja baterije.
Broj upozorenja je smanjen tako da se korisnik obaveštava samo o kritičnim operacijama. Ostala obaveštenja i preporuke prikazuju se samo u okviru akcionog centra, u sastavu kontrol panela.
Na računarima sa mogućnošću komandovanja i rada putem „tač skrina“, „vindouz 7†donosi upravljanje prstima svim operacijama, posebno multimedijalnim sadržajima, pre svega fotografijama. Zatim, opcija prepoznavanja rukopisa, koja je svojevremeno razvijena za tablet pi-si, sa „vindouz sedmicom†dobila je nove mogućnosti kao što su prepoznavanje matematičkih formula i novih jezika.
I ja ga koristim od nedavno,u početku sam imao problema kao i sa Vistom sa drajverima (nisam mogao da ga nakačim na net),ali i to sam rešio.
Pošto imam stariji štampač,nije ga prepoznao pa sam morao manuelno da mu ubacim drajvere,ali zanemarivo u odnosu na ono šta pruža.
Gomila poboljšanja u odnosu na Vistu (na koju sam ja jedan od retkih izgleda koji nemaju nikakvih zamerki ),dodati su neki novi alati i poboljšani stari.
Sve u svemu,iako je beta,sasvim se lepo ponaša.S obzirom da je malo drugačiji pristup u odnosu na Vistu (a tek na XP) traži malo navikavanja,ali ništa strašno...
Prosečnog korisnika zadovoljava ono što dolazi u paketu sa OS,tako da ne zahteva instaliranje nekih dodatnih programa...
I da ne dužim,evo nekoliko screenshot-ova kako bi to izgledalo kod mene.
Ako neko još koristi možda bi mogli razmeniti iskustva i utiske.