E Condore, bojim se, da ni u drugom krugu nisi razumeo o čemu se radi. ( uz svo dužno poštovanje!)
Tema nisu životinje i poznavanje životinja ( ta tema bi bila u odeljku za životinje!, a nekom drugom bih ostavila da ocenjuje moje znanje i poznavanje istih), nego ljudi, međusobno odnosi, poštovanje/nepoštovanje dogovora, izvršavanje/neizvršavanje obaveza, krivica bez krivice, osuda bez ijednog argumenta, baš kao u Kafkinom „Procesu“.
Kako dobro stojiš sa pričama evo jedne.
Sedite Ti i tvoj brat iz drugog grada u nekom kafiću i pijete kafu. U tome se tu nekako nađe i tvoj komšija. Ti onako prijateljski kažeš, ajd komšija popi sa nama kafu. Sede komšija i povede se divan šta je kako je...i tako nekako u razgovoru Ti kažeš da sutra putuješ na put od 3 meseca i da te brine šta ako se nešto desi u kući, stignu neki računi... Kad tvoj komšija kaže, pa Bože komšija ostavite ključ meni, pobrinuću se ja o svemu, a vi ništa ne brigajte. Ti onako obradovan kažeš: zar stvarno komšija, neće ti biti problem, a tvoj komša će na to, ma kakav problem, biće mi zadovoljstvo. E sad tu se u priču uključuje i tvoj brat, jer zna da sve pare koje si uštekao u svom novčaniku treba da potrošiš na put, pa kaže..“ E komšija baš ste zlatni, evo i 200 evra, ako se nešto neplanirano desi, znate kuća je kuća... I tako se vi rastadoste, nakon što si Ti Condore ostavio ključeve komšiji.
Desi se nešto, pa taj tvoj bude odložen!
Odeš Ti sutradan kod komšije, lepo mu se zahvališ i kažeš, eto komšija ja ne odoh na put. Hvala na dobroj volji da pripaziš kuću, al’ eto nema više potrebe.
Vrati komšija ključ, al para nema!
Kaže komšija, potrošio sam pare Condore, pa trebao si biti na putu 3 meseca. Ne brigaj vratiću ih za 2-3 dana čim dobijem platu.
Tebi nije bilo baš pravo, jer su pare bratove, al’ kažeš važi,vidimo se onda kad dobiješ platu.
I tako prolaze dani.... Ti upitaš komšiju šta bi sa parama, a on kaže nemam al’ biće... i tako prođoše 2,5 meseca. Tebi neprijatno od brata, nemaš ni ti da mu vratiš pare koje je dao komšiji, jer natežeš ko pijan s gaćama od prvog do prvog.
Zakažeš Ti sastanak sa komšijom ( posle više od 2 meseca!) i kažeš mu ljudski: Komšija, ajd’ molim te vrati pare. Evo ti rok od 25 dana pa se snađi nekako. Kaže taj tvoj komšija dobro... i rastadoste se.
Nije ti baš pravo i polako postaješ ljut, a ne znaš kako da povratiš bratov novac od komšije.
Čitavu priču zna samo tvoj brat, komšija i ti.
Odjednom u javnom mediju osvane tekst da si Ti Condore jako zao čovek, koji je zloupotrebio poverenje komšije i uneo mu nesreću u kuću, unevši svoj ključ u negovu kuću. Nakon mesec i po dana su mu deca dobila neku zaraznu bolest, koja se zakomplikovala pa je dete moralo u bolnicu, a pukla mu je i cev za vodu i osušile su se sve biljke.... Krivac si ti, jer je po njegovim rečima ključ doneo viruse i valjda je bio začaran ili šta li već, te se desiše razne nedaće. Džabe ti da kažeš, pa komšija kako ključ može doneti viruse, on kaže kriv si i sudiće ti sud! Ti mu kažeš , komšija za taj ključ imam sertifikat od pre dva dana, potpuno je ispravan i nije zarazan.
A komšija tebi:
Pare će biti vraćene kada dokažeš da ključ nije bio zaražen nijednom bolešću, dana kada sam ga ja preuzeo...
... eto Condore.
Nadam se da si sada bolje razumeo temu i situaciju u kojoj je moguće da Te neko okrivi i to javno, nizašta, izbegavajući da vrati pare koje mu nisu pripadale, uprkos tvojim dokazima da je sa ključem bilo sve u redu i po zakonu i propisima.
p.s.- Molim te da komentare o Tauri pišeš u temi koja se zove \\\"Taura\\\"- svaka dobronamerna sugestija i pomoć su dobrodošli!