Lusy napisao/la:
@ Biljo mi u Bečeju odavno plaćamo vazdušarinu (ljudi koji stanuju u zgradama,...pa puta broj stanova na svakom spratu + ljudi koji imaju kuće)... to je ono što se plaća Stankomu, ne porez na kuću/stan!... tako da se ovde i vazduh naplaćuje! :dry:
Ne znam kako je drugde.
draga Lusy,
\\\"vazdusharina\\\" je narodski izraz za Naknadu za koriscenje gradjevinskohg zemljista... Sta je to? Naime, jedan od recidiva (ima ih podosta) komunisticke vladavine ovim prostorima (a kojeg centralisticke prestonicke stranke, ma koje provenijencije bila, do ili posle 2000te, nemaju nameru da promene) jeste i stav pravne teorije da zemlja, tlo, povrsina pripada drzavi... Tako da kucu koju si sagradila ili stan koji si kupila jeste tvoje privatno vlasnistvo, ali zemlja, tlo, povrsina na kojoj se ona nalazi je drzavna zemlja sa tvojim pravom koriscenja na neograniceno vreme. To se tako pravno tumaci. Kao rezultat istog, ako nije tvoje, a koristis, moras placati nekakvu naknadu, kao renta.. E, to ti je Naknada za koriscenje gradjevinskog zemljista iliti vazdusarina... Ova naknada postoji u SVAKOJ OPSTINI U SRBIJI!!! i to je jedan od malobrojnih izvora finansiranja lokalne samouprave... Ne placajuci \\\"vazdusarinu\\\" smanjujemo sebi sanse da dobijemo novi asfalt, nove cevi u vodovodu, kanalizaciju i slicno, jer se od tih sredstava to i finansira (ne brinite, politicari ce uvek sebi naci novaca u Budzetu
) i placa se Opstini, direkt u Budzet, a Stankom je samo prikupljac para (biletar
)
eto, ukoliko sam uspeo nesto da razjasnim