Vrlo interesantna tema!
Ajd\\\' da krenemo od pojmova!
Š ta je intima, šta je kič?
Intima je nešto što je lično. Nešto što je lično je i pesma i roman i stav i mišljenje. Ako to što je intimno/lično, ostane da čuči u nekom budžaku i zauvek skriveno od sveta, nema nikakvu vrednost za društvo, postoji samo lična satisfakcija. I to je ok, ako taj neko tako želi.
Svi veliki umetnici izražavaju kroz to čedo, koje se zove delo, svoju najdublju intimu. Ta dela su upravo i najvrednija. Potvrdu vrednosti dobijaju u javnosti!
... I tako dođosmo do pojma kiča, neuhvatljivog i do kraja nedefinisanog pojma, šetajući po tankoj žici nečega što se svrstava u umetnost i onog drugog.
Š ta je za mene kič?
Nije mi baš najjasnije, zbog čega si Rez ovu temu stavio u oblast \\\" Romantika, ljubav ,seks\\\". Nekako bi bila bolji stanar u oblasti \\\"Društvo...\\\"
Dakle kič je za mene neiskrena: emocija, motiv, delo... koja promašuje suštinu stvari, a potencira lično isticanje.
U domenu emocija, kič je nešto što je prenaglašeno, tendenciozno i jedini zadatak ove emocije je lično isticanje, bez suštine stvari. Nikako razgovor o ljubavi ne mogu svrstati u kič...pa toliko ljubavnih pesama je napisano iz najdublje intime i sada i pre mnogo stotina godina i ostale su kao večita umetnička vrednost.
I da zaključim:
Ako je emocija iskrena, ona je bliska suštini stvari , a kada se ona kaže ili pokaže na pravi način, nikada se ne može ubrojati u kič!
... e sad u svemu tome treba biti umetnik mere stvari!:)