Ode pasulj sa kobasicom, stižu pica i roštilj Beograd - Ministarstvo odbrane je nakon šestomesečne provere u jedinicama definisalo novi plan ishrane za vojnike, koji će se primenjivati od početka sledeće godine, rečeno je Danasu u Odeljenju za ishranu ovog ministarstva.
Razlog sastavljanja novog, izmenjenog jelovnika je, prema navodima pukovnika Dragoljuba Bugarskog i njegovih saradnika, da se hrana prilagodi potrebama i navikama novih generacija. Iz jelovnika su izbačena slabije prihvaćena jela, kao što je pasulj sa kobasicom, ali je meni zato „osvežen“ sa više različitih vrsta pasulja, voća, slatkiša, picom i jelima sa roštilja.
Vojnicima će tako ubuduće „na trpezi“, prema ovom planu, biti ukupno 230 različitih jela. Za doručak će u opticaju biti 25 grupa jela, kao i dodatnih pet u vreme posta. Iz prethodnog plana ishrane od prehrambenih proizvoda koji su se koristili za pripremu doručka izbačeni su pileći parizer i šunkarica, a kao noviteti naći će se praška šunka, svinjska i goveđa dimljena pečenica, pileća prsa, tunjevina, skuša, pašteta od soje i slično. Za užinu će vojnici umesto eurokrem table dobijati mlečne čokolade, medenjake, krekere i kikiriki.
- Za ručak na meniju, osim 11 vrsta supa i čorbi, naći će se i nove vrste mesa, kao što su jagnjeće i ćureće, sveži šampinjoni, ribe oslić, skuša i pastrmka, a novitet će biti i jela na roštilju, kao i Karađorđeva šnicla i leskovačka mućkalica. Desert i voće će od sada ići uz svaki ručak. Inače, proširen je i asortiman voća, tako što je ubačeno i sezonsko, a prosek dnevne količine voća iznosi po oko 300 grama po osobi - kaže major Denis Pelva iz Odeljenja za ishranu Ministarstva odbrane.
Za večeru vojnicima će na raspolaganju biti tri vrste jela. Tako će moći da biraju između kuvanih jela nalik ručku, malih večera, koje podrazumevaju pite, bureke, makarone, pice, i konzervisanih mesnih proizvoda ili takozvane „hladne večere“.
- Novi plan ishrane prvobitno se nalazio na šestomesečnom opitovanju i na osnovu rezultata anketiranja vojnika i sagledane mogućnosti primene definisana je konačna verzija. Energetska vrednost dnevnog obroka iznosiće 3.740 kilokalorija, što je manje u odnosu na prethodni plan ishrane, ali je zato hrana boljeg kvaliteta. Ova vrednost, inače, zadovoljava potrebe osoba koje obavljaju srednje težak fizički rad - objašnjava major Pelva.
Novi „jelovnik“, inače, primenjivaće se u svim jedinicama Vojske, a za pripadnike čije aktivnosti zahtevaju obrok veće energetske vrednosti obezbeđene su dopune u hrani. Ishrana za vojnike prilagođena je i religijskim potrebama. Tako je pravoslavnim vernicima omogućeno da u vreme posta u izboru imaju i posna jela, dok je za pripadnike islamske konfesije isključeno svinjsko meso iz jelovnika. Takođe, za državne i verske praznike priprema se bogatiji jelovnik, sa prazničnim dopunama.
Banane, kupus salata i pileći file Za doručak se na jelovniku tokom godine najviše ponavljaju jogurt, kajgana sa šunkom, sir, pileća prsa, čaj od šipka, prženice, pita i pavlaka. Za užinu najčešće se dobijaju banane, dok na jelovniku od ukupne količine voća, posle banana, slede jabuke i pomorandže. Za ručak se najviše jede pileća supa sa fidelinama, razne vrste pasulja, pečenje, pileći file sa graškom, riba, zatim pljeskavica i krompir. Od salata na meniju je najviše salata od svežeg kupusa, dok je najčešći slatkiš sladoled. Na večeri se više puta mogu očekivati srpska proja, testenine sa mesom, pica, jogurt, kao i različite paštete, naresci i čokoladno mleko
Najbolja hrana, vojnički pasulj sa kobasicama, ode u zaborav...
http://www.danas.rs/vesti/drustvo/ode_pasulj_sa_kobasicom_stizu_pica_i_rostilj_.55.html?news_id=168650