Kao prvo,vojska je jedno veliko zaglupljivanje i veliki skup kontradiktornosti.
Služiti vojsku u današnjim uslovima,kada vojnici misteriozno ginu jer vide nekoga koga nije trebalo i gde nije trebalo,kada nemaju šta da jedu,kada se nema para za izvoðenje kvalitetne obuke,za gaðanja,za sve ono što bi trebalo jedan vojnik da proðe u svojoj obuci je glupost!
Kada nemaju ni onaj minimum za održavanje lične higijene i uslove za život dostojne čoveka u 21.veku.
Mislim,čemu onda služe ti vojnici?Da čuvaju poluprazne objekte jedne megalomanske ideje o 4.armiji sveta?Da čiste lišæe po istim objektima,i da služe da se na njima iživljava iskompleksirani starešinski kadar,sve pobednik do pobednika iz prošlih nam ratova...
Naša država NEMA para da izdržava vojsku koju je nasledila još iz Titovog vremena,a reforme više nego sporo teku,i svode se uglavnom na gašenje ili spajanje nekih jedinica i menjanje oznaka na kapama...
Sve priče o reformi u vojsci koje se sprovode su glupost i laž! I dalje je na snazi pravilo službe koje je pisano još u vremenu JNA i Josipa Broza,a to je biblija ponašanja u vojsci.I dalje je vojnik potrošni materijal,samo statistika,i ne čini se ništa na poboljšanju njegovog položaja.
Lično sam doživeo da kada smo bili pod neprijateljskom vatrom i tražili podršku artiljerije (haubice od 100 mm) dobili odgovor da nemaju oni granata za bacanje?!
Bilans ovog \\"šparanja\\" je jedan poginuli i jedan ranjeni...Valjda je tako jeftinije...
Takoðe,u drugom slučaju,odbili su da pošalju helikopter da pokupi ranjenike,\\"jer nije bilo sigurno\\"-morali smo da ih izvlačimo u improvizovanim nosilima pod vatrom kilometrima-\\"na sigurno\\"...
Bilans-ugušio se tokom nošenja po onim gudurama sopstvenim jezikom.Imao je prostrelnu ranu na stomaku,koja možda i nije bila smrtonosna...
Šta mislite,mogu li se ovakve stvari dogaðati u na primer američkoj vojsci?Njima obore pilota,i pošalju DVA helikoptera iz susedne zemlje i pokupe ga u roku od sat vremena.Njima je vojnik na prvom mestu,i on to zna,u svakom je trenutku siguran da æe sve učiniti da ga spasu.
Šta naš vojnik zna?Da æe biti gladan,prljav,neopran,da sve apsolutno boli šta æe biti s njim i da je jeftiniji od jebene granate od 100 mm...
Da li vam još izgleda romantično,epski služenje vojnog roka?Sada,u ovim uslovima,ako se veæ pruža moguænost civilnog služenja,ne vidim zašto je ne bi iskoristili,odradite svojih 8 h i možete ostalo vreme posvetiti učenju,spremanju ispita,devojci,ili čemu veæ...
Ostati u kasarni,pa da vas zajebava pijani oficir da po kiši iznosite krevete i kasete(ormariæe za one koji ne znaju) napolje zato što je utvrdio da ga žena vara,a ne sme ništa da joj kaže?!
Služio sam vojni rok od 12 meseci + produžetak,a onda skoro 3 godine profesionalnu.Tako da sam prilično upuæen u materiju i znam šta pričam.
Toplo preporučujem svima koji mogu i ako veæ postoji ta moguænost da biraju civilno služenje vojnog roka.Iskoristite to vreme da budete pored voljenih osoba,završite obaveze na faxu ili jednostavno izaðete sa prijateljima.
NIKO vam neæe reæi hvala,neæete biti veæi muškarac zbog toga,neæete biti ni \\"glavna faca u selo\\",neæete imati prednost pri zapošljavanju...
A što neko reče,da naučite da pucate-odigrajte koju partiju paintball-a zadovoljiæe vam sve potrebe.:laugh:
A i bolje izgleda