Pojam urbano se često koristi kao sinonim za \\\"gradsko\\\". Da li jednu sredinu, kao što je Bečej, urbanim ili \\\"gradskim\\\" čini sve ono što se može podvesti pod širi pojam - \\\"civilizacijsko\\\"? Da li je \\\"urbano\\\" imati vodovod, kanalizaciju, uređenu saobraćajnu infrastrukturu, uređene arhitektonske i urbanistički sređene celine /ulice, trgove, parkove/, električnu mrežu,dobru telekomunikaciju, internet...? U tom smislu je Bečej podosta \\\"urbanizovan\\\", ali stanje stvari je takvo da ima još posla na pretek. Jednom rečju, naše institucije nisu \\\"urbane\\\", već...e jbg, ne mogu da ih definišem.
Š to se tiče floskule \\\"urbana kultura, e tu dragi moj prijatelju, možemo imati problem. Najpre, zbog samog shvatanja pojma kulture. Ono što uglavnom označavamo floskulom \\\"urbana kultura\\\" obuhvata i ono što je neki kulturni mejnstrim i nešto što je kulturni andergraund. Ima li toga u našem gradu u dovoljnim \\\"količinama\\\" i dovoljnom kvalitetu - pa probaj i sam da odgovoriš. Po meni nema, naravno. To je jedna stvar. A druga je: ima li dovoljno potencijalnih konzumenata kojima bi se ta \\\"urbana kultura\\\" plasirala? Po meni, nema ni toga.
Noćni štimung nekoliko dobrih kafića /sa sve svirkama uživo/ nije dovoljan da bi se život jedne varošice označio \\\"urbanim\\\". Blizina Novog Sada nas \\\"zapahnjuje\\\" tim urbanim vetrovima, ali to je tek povetarac koji ne može ni šiške da nam pomeri. Tako Bečej tavori između \\\"sela\\\" i \\\"grada\\\".
Ja recimo puno polažem na OKB. Ali on je nedovoljan. Nama za početak treba jedan ozbiljan Kulturni centar mladih, kao jedan multimedijalan i multifunkcionalan prostor! Ja sam to predložio pre nekoliko godina, napravio elaborat i pikirao prostor - bivši hotel Milo, odnosno bivša policijska stanica. I sam možeš zamisliti na koliko sam razumevanje naišao?!
Ali tu onda dolazimo do problema: ako ga opština bude finansirala, onda će stranke odmah tu uposliti svoje omladinske dijabole . I stvar bi propala pre nego što bi se i porodila.