... Listala ja ovaj nas forum i negde ne mogu da pronadjem sta i kako kuvati kad nemas ideju.
\\\'ajd da svako napise recept za neko jelo,( preporuka- vise puta) pa da sastavimo nas bečejski kuvar.
.. Evo recepta koji je u vreme bombardovanja obisao celu nasu zemlju. Smislila ga moja malenkost i naravno ,kako je bombardovanje bilo u prolece, sluzi se uz mlado kiselo mleko u onim zemljanim posudicama.
Prijatno!!!
ps. recept je vegetarijanski, a za ljude koji jedu meso sojine ljuspice se zamenjuju mlevenim mesom!
Vegetarijanske lazanje
Recept za 4 osobe
Potreban materijal:
Testo
1 zumance
5 kutlaca (posluzaonica za supu) belog brasna
1/2 kk soli
Fil
Solja (od nes kafe- moja) ljuspica od soje
1/2 l soka od paradajsa
2 cena belog luka-sitno isecen
1 glavica (srednja) sitno na kockice isecenog crnog luka
potrebni zacini(dalje ih navodim)
Sos
1 supena kasika (dalje sk) brasna
malo ulja 1/2 l mleka
100-150 g rendanog tvdog sira
Bag zacin
so
1/2 do 3/4 pavlake
1 celo jaje
Postupak:
Potopis ljuspice soje u 3 puta vecu kol. vode sa 1-2 lovorova lista 1/2 kk Bag zacina prstohvatom soli i origanom da odstoji najmanje pola sata.Ocedis i prebacis u tiganj u kome se nalaze 2 sk ulja(ugrejanog) dodas obe vrste luka po zelji 1 sk majoneza, probas da li je dovoljno slano ako ne dodas soli po ukusu ( ne boju se! ovaj fil treba da je snaznog ukusa jer je sve ostalo neutralno).Dinstas na tihoj vatri 15-20 min.(sve vreme treba tiho da vrijucka uz povremeno mesanje).Nakon toga dodas paradajs sok i ukuvavas na tihoj vatri jos oko 1/2 sata.Dodas jos zacina po zelji( majcina dusica,kineski zacin- mesavina 5 zacina ima ga hit space, bosiljak ili bilo sta sto imas..................)Obavezno pred kraj dodaj 1 kk secera!( u sva jela sa paradajsom ga ja dodajem)
Za to vreme si umesila testo:
Odvoj zumance od belanceta i stavi ga u plasticnu ciniju u kojoj ces mesiti testo dodaj brasno, predhodno prosejano, so i malo tople vode(1/5dl otprilike) pa polako zamesi tvrdo testo( svo brasno mora da se umesi, a ne sme da se lepi) Kada si to uradila (oko3-5 min.) loptu izvrni na pobrasnjavljeni sto- dasku i poklopi sa cinijom u kojoj si ga mesila oko 10 minuta. Nakon toga ga razvijes sto tanje 2mm u veliki list koji jednostavno urolas u oklagiju i preseces ostrim nozem po duzini oklagije. testo ti se prosto kako bih rekla otvori te imas kao pravougaonik.Zatim ga preseces po duzini jos 2 puta ( imas 3 uzduzna pravougaonika) , zatim po sirini najpre na pola pa svaku polovinu jos na pola! Nemoj da se obeshrabris, ovo samo komplikovano zvuci ne znam kako da ti sto slikovitije predstavim. Ostavis testo opet da se malo odmori pa sipas u vecu serpu/lonac vodu za testo posolis je sa 1kk soli i sipas u nju malo ulja .Kada voda provri smanjis vatru i ubasis testo, promesas obavezno gotovo je kada testo ispliva na povrsinu- oko 8 min.
U medjuvremenu si spremila sos
Na malo ulja uprzis 1 vrhom punu sk brasna kada tek malo pozuti dodas 1/2 l mleka smanjis vatru dodas Bag zacin ,malo soli i kada se sos napravi ako imas dodas malo djumbira(zacin ima ga hit space), skines sa vatre dodas izrendan sir, pavlaku i celo jaje.
Sada je sve gotovo za tepsiju vel. 30x20(ugrej rernu dok radis pripremu).Redjas prvo testo pa fil i na kraju sos pa tako redom dok ne utrosis sav materijal.Gornji sloj je beli sos!( 3-4 reda svega).Stavi u rernu i peci oko 1/2 sata dok gornji sloj ne porumeni! Kada je gotovo izvadi i rerne po zelji pospi parmezanom ili sa malo rendanog sira saceka oko 5 min. da se proholadi( lepse se sece) pa iseci na jednake delove Prvo na pola uz duz i popreko pa jos na pola ..... na velicinu porcije koja ti odgovara.Vegetarijanske lazanje se obavezno jedu sa pavlakom( Dodas kasikicu na svako parce od gore)
EEEEEEE sada ti ostaje samo da uzivas u delu rukica svojih!
Prijatno!
Nadam se da sam bila jasna, kratka bas i nisam Ljubim vas! Lusy