Plavi Zoro,
kada sam Vas sve zamolila za saradnju, pod tim sam podrazumevala, najpre, da svi građani koji imaju svog/je kućne ljubimce, vode brigu o njemu/njima na ljudski način! Da budu odgovorni stanovnici opštine Bečej! Da ne puštaju svoje ljubimce na ulice grada,i da ne uvećavaju i ovako veliki problem, ugrožavajući , na taj način, svoje komšije.
Drugo molila sam Vas i da javite, ako se nečiji kućni ljubimac nađe na ulici.
Ti si verovatno mislio na ovo drugo, kada me prozivaš.
Onaj pas koji je \\\" nestao\\\" se nalazi u Prihvatilištu
, a drugi nije bio na ulici u vreme kada su radnici bili na terenu ( bar desetak puta na tom mestu!).
Prihvatilištu je određeno 50 l goriva mesečno za čitavu teritoriju opštine Bečej, a gde je sve ostalo???! To nismo mi odredili. To je činjenica.
Kaži mi pomoću kojih trikova može da se samo obiđe teritorija opštine( sa naseljenim mestima!) sa toliko goriva i gde uopšte da se smeste sve životinje, ako znaš podatak da na teritoriji čitave opštine postoji, po proceni veterinara oko 10 000 pasa. Gde su još mačke?! I ostale životinje.
Pritisak na Prihvatilište je ogroman!
Opština izdvaja minimalna sredstva koja se troše na plate 3 zaposlena radnika i na materijalne troškove: sTruja, voda, gas za kuvanje i taj benzin i .... ništa više!
Sve troškove hranjenja pasa i veterinarske nega, čipovanje, vakcinacija, sterilizacija, sva papirologija koja postoji i sve ostalo se plaća iz donacija i naših džepova, što uveliko premašuje učešće opštine u rešavanju problema.
Kako misliš da opština reši problem ako u istom ne učestvuje u dovoljnoj meri!!??
Trudimo se koliko možemo. Radimo svi volonterski ( izuzev plaćenih radnika ( preko omladinske!), želeći da uspostavimo neki red.
Sada mi javljaju da nema para za trećeg radnika??? Radnici primaju 15 000 neto! Da se svako od direktora javnih ustanova i članovi Opštinskog veća i ostala imenovana lica odreknu samo 200 dinara problem je rešen.
Prihvatilište ne može da radi i da buda javni servis građana u meri u kojoj bi trebalo, ako se tamo neko u opštini ne udubi u ogromnu problematiku !
Jednostavno došlo je vreme da se pitamo šta hoćemo!
Džaba nam i dobra volja.
Moraju da postoje kontrolni mehanizmi koji izostaju u celoj priči. Ovako presipamo iz šupljeg u prazno i pored činjenice da je kroz Prihvatilište prošlo preko 1 000 pasa i da je preko 550 udomljeno.
Taura ne može da sprovodi zakonske mere iz prostog razloga što za to nije nadležna. Ali ima ko jeste!
p.s. otići ću po povređenog psa svojim autom, kao i mnogo puta pre toga.