Hvala za prevod
Ne znam koji je novinar pisao članak i da li je prevod adekvatan ( B. Mozaik ne kupujem)
Pišem ono što je meni poznato.
Ako je naslov članka Novi cenovnik....., nije dobro preneta stvar . Cenovnika nije bilo, pa ne može da bude novi. Kao i još neki navodi koji ne odgovaraju istini. Naime Taura nabavlja sredstva iz kojih se plaćaju sve stvari izuzev plata za 3 zaposlena i nešto malo za materijalne troškove- voda, struja gas za kuvanje i onih famoznih 50l benzina.. Dakle ne samo hranu za pse. Tu su još sve veterinarske usluge, koje uključuju: čipovanje, sterilizaciju, vakcunacuju, lečenje pasa ... održavanje svih stvari, popravke, izgradnja novih kućica....uz uslov da u Prihvatilištu rade minimum 3 radnika jer je u protivnom priča neodrživa.
Taura je još oktobra meseca prošle godine inicirala da se napravi cenevnik za neke stvari u Prihvatilištu. Razlog: pokušavali smo da napravimo red u opštem neredu. Taura, kao NVO, nema pravo naplate bilo čega, pa smo predlog uputili Komunalcu. Eto sad se porodio. Pokušaću da pronađem elektronsku verziju cenovnika, pa ću ga okačiti ovde.
Cenovnik se nalazi ispred mene u pisanoj formi, pa ću ga malo pojasniti. Uf ti novinari!.
Naziv je :
Cenovnik usluga u Prihvatilištu za životinje i kafilerije( zbog čega je sve stavljeno u isti koš, nije mi poznato jer se radi o različitim stvarima. Deo koji se odnosi na kafileriju je po meni trebao da ide posebno, jer je i služba posebna!, a sama kafilerija ni ne postoji, postoji jedan zoohigijeničar, koji na teritoriji opštine vrši uklanjanje uginulih životinja, bilo da su one od poznatih vlasnika ili nisu. Taj deo ne bih komentarisala, iako mi je normalno da se uklanjanje uginelih životinja iz domaćinstva naplaćuje i odnosi na ono nesrećno stočno groblje. Pobogu, pa i za smeće se plaća.! Inače bi na ulicama grada bila ne tako lepa slika da ta služba ne postoji. Postoje naši sugrađani koji imaju farme i koji tu nesrećnu rupu, koju ovde zovu stočni groblje???, napune za 1 dan ne plaćajući ništa!??? Izgradnja pravog stočnog groblja, koliko je meni poznato bi koštalo oko milijardu i tri stotine hiljada dinara, što je ogromna cifra, mada sam mišljenja da bi se nešto moglo i na tom planu poroditi.
Pretpostavljam da su ljudi iz Komunalca hteli da pokušaju da urede stvari iz ove oblasti i ja to pozdravljam.)
Da se vratim prihvatilištu i da objasnim ono što je meni poznato.
Dakle od sada se naplaćuje:
1. trajni smeštaj pasa u prihvatilištu za pse 1 000 dinara po psu.( bez izlaska radnika)
- po meni je ovo neophodna mera i cena je sasvim ok. Ako pas koji se predaje na brigu u prihvatilište čipovan i vakcinisan onda je to to, ako nije plaća se još i 600 dinara, koliko upravo iznosi ta usluga.(Napomena, po zakonu svi psi u prihvatilištu moraju biti čipovani i vakcinisani)
2 .izlazak radnika po pse poznatih vlasnika/ držaoca, po prijavi građana, ukoliko je pas bez nadzora na ulici i ugrožava građane ili po pozivu vlasnika koji više ne želi svog kućnog ljubimca iznosi:
- Bečej 500,00
- naseljena mesta 800.00 ( bez obzira na udaljenost naseljenog mesta!- drugačije piše u novinskom članku i to je netačno!)
Ovome treba dodati i nadoknadu za trajni smeštaj pasa, ukoliko ga vlasnik ne želi iz tačke 1. ( 1 000, oo) ili ako pri tome držalac nije izvršio svoju obavezu, dakle pas nije vakcinisan i čipovan još 600 dinara.
3. izlazak radnika po inspekcijskom nalogu:
- Bečej 800,00
- naseljena mesta 1 000.
Plus troškovi za trajni smeštaj psa + ukoliko pas nije čipovan i vakcinisan još 600 dinara + prijava
Komentar: obe ove stavke su po meni ok.
4.Ukoliko se pas nađe na ulici pa ga radnici odnesu u prihvatilište, a vlasnici ( dakle pas je čipovan i vakcinisan) ili držaoci ( pas nije čipovan i vakcinisan) ga želi nazad za svaki dan koji prekorači 72 sata se plaća dnevna naknada od 200 dinara.
Objasniću i ovo. Pas se roku od 72 sata obrađuje u prihvatilištu. Za to vreme se čipuje i vakciniše, ako je ženka steriliše, čipsti od parazita i čuva se u odvojenim boksovima. Ovaj postupak je rutinska stvar. Ukoliko je pas poznatog vlasnika, dakle ima čip, vlasnici se obaveštavaju u toku tih 72 sata i mogu da ga preuzmu uz Izjavu o vraćenom psu uz dokaz da je pas njegov, gde se obavezuje da će psa bolje čuvati- nešto kao opomena. Znači nema nikakvog plaćanja. Ako se stvar ponovi, naplaćuje se iznos iz tačke 2. Ovo važi do kraja 2009, a posle se naplaćuje izlazak radnoka iz tačke 2.
Ako pas nije čipovan i vakcinisan postupak je do kraja 2009 godine isti (pas se u roku od 72 sata čipuje i vakciniše, verovatno i steriliše, jer je nađen na ulici bez porekla o vlasniku! uz potpisivanje Izjave o vraćenom psu, gde se držalac obavezuje da će psa bolje čuvati i uz obavezu da će u roku od 48 sati izvršiti promenu u pasošu psa na svoje ime. Usluga se vrši u veterinarskoj stanici i besplatna je. Ponese se samo izjava i LK, psa nije potrebno voditi.
Eto to bi bilo to.
Sunshine, kako vidiš, ljudi koji su držaoci, a ne vlasnici psa, dakle oni koji nisu izvršili svoju zakonsku obavezu, nisu u prednosti. Naprotiv!
Uskoro će se primenjivati ogromne kazne uz prijave prekršajnom sudu, za nesavesne držaoce pasa. Vlasnici su ovde u velikoj prednosti i smatraju se odgovornim građanima.
Dešava se da pas ponekad pobegne.
Š ta treba tada uraditi?
Obavestiti veterinarsku stanicu i Tauru. Taura će potražiti životinju.
Ovim pozivom je građanin odbegle životinje pokazao da zaista voli svog kućnog ljubimca i usluga se ne naplaćuje!
Ne zaboravite!!!Taura u saradnji sa partnerima obezbeđuje besplatnu vakcinaciju, čipovanju i sterilizaciju za sve građane sa teritorije opštine Bečej, koji to žele. Potrebno je prijaviti svog kućnog ljubimca na tel. 063 22 90 32 . Akcija će biti svakog utorka, do kraja 2009. godine i odnosi se na pse i mačke.
Požurite! Broj mesta je ograničen! Dakle samo do kraja 2009. godine.
DORDE- ostala sam Ti dužna odgovor kako i zašto. To ću u nekom od narednih postova, jer je ovo previše i bojim se da sam smorila ljude,al\\\' ne mož kraće, ako želiš da objasniš,uz napomenu da ja nisam jedan od tih troje plaćenih tadnika. Radnike uvek podržavam, što oni vrlo dobro i znaju, a film koji govori o stvarnom stanju stvari- uvek podržavam!