Dobro pitanje TiDžo!
Na žalost pojava je učestala.
Nesavesni i bahati vlasnici pasa, puštaju svoje ljubimce da se bez nadzora šetaju ulicama, izlažući riziku svoje komšije-sugrađane, a takođe i svoje kućne ljubimce zakonu ulice...
Prijavljuješ problem na dežurni tel Taure 063 22 90 32. Mi kao Udružene građana dolazimo do vlasnika da vidimo zbog čega je životinja bez nadzora, izlaze radnici, koji će takvu životinju uhvatiti i odneti u Prihvatilište, ukoliko se vlasnik/držalac ogluši i problem se nastavlja. Tada se obaveštava komunalna inspekcija, koja je nadležna za ovakve stvari i koja dalje procesuira stvar.
Možeš se obratiti i direktno komunalnoj inspekciji, tada komunalni inspektor izlazi na teren... samo što se stvar tada produžava, jer za sve je potrebno imati dokaze ( u opštini postoje samo 2 komunalna inspektora koja su zadužena za celu teritoriju opštine i za sve komunalne stvari, tako da im je bavljenje psima bez nadzora na ulicama, otprilike 1/10 njihovoh poslova).
Varaju se ljudi, koji misle da ukoliko nisu izvršili svoju zakonsku obavezu, pa pas nije čipovan i vakcinisan, da će da izbegnu slovo zakona.
Po zakonu su oni držaoci životinje ( dakle ne poseduju pasoš za istu, dakle nisu vlasnici) i podležu krivičnoj odgovornosti ( po zakonu vlasnik je izjednačen sa držaocem... nešto kao brak i vanbračna veza, jer se jako lako prepoznaje lutalica i pas bez nadzora, a komšije znaju da li njihov komšija ima psa ili ne.
Ne može da bude nečiji pas preko dana, a noću ili ako se nešto desi- ničiji.
Držaoci životinja, dakle, nisu ispunili svoju zakonsku obavezu i u startu su u lošijoj poziciji od vlasnika.
Eto ne znam da li sam uspela da objasnim.
Pozovi i ostavi podatke gde se nalaze psi bez nadzora i... samo još nešto!
Pokušaj da zadržiš prisebnost i nemoj trčati, jer tada samo pogoršavaš situaciju. Isto tako ukoliko se čovek nalazi na biciklu, valjalo bi sići sa istog i što mirnije proći pored životinje/a.
Psi napadaju samo ako se osećaju ugroženo.