Muzička sezona 2008/2008 - Milion razloga za muziku (jer je simfonijski orkestar dobio novac za kupovinu novih instrumenata)
27.05. 20 h „Sava Centar“
Eto meni prilike da se i ja skockam i „ulepim“ nekako. Čak obujem i visoke potpetice. Preostali deo večeri sam hodala kao mačka sa uznapredovalim stadijumom paralize, sve se kačeći noktima za zavese i sedišta.
Ali sve je nadoknadila Kiri Te Kanawa Novozelandjanka dobitne irsko maorske kombinacije.
Svetska operska diva u decentnoj rubincrvenoj haljini i šarmantni dirigent. Dama koja više pleni svojom vedrinom i svestranošću nego vanserijskim glasovnim kvalitetima.
Program lagan i lepršav : Mocart, Rihard Š traus, Masne, Pučini - arije.
Na dva sata bili smo civilizovana zemlja. Ovo su prilike kada vidim da se polako vraćamo u svet.
Publka, sa nečasnim izuzecima, osvežavajuće pristojna, vraćala je solistkinju 4 puta na bis.
Ipak, najviše mojih simpatija pripalo je Simfonijskom orkestru koji je svirao u podmladjenom sastavu. Barem polovina članova je starosti do 28 godina. Disciplinovano i sa puno entuzijazma su svirali. Prva violina je graciozni devojčurak koja dobro radi svoj posao. Naravno, najžustriji bili su piccolo flautista i dama sa činelama i podlakticama kao naš mesar Blaža sa Kalenića. Iako nisam dobar poznavalac klasične muzike predvidjam da će ovaj naš orkestar za par godina, kad se “usvira†biti ugledan I van zemlje.
poruka za mlade:
klasična muzika kao i sve kvalitetne stvari, traži vreme i napor da se razume i zavoli.